Veelgestelde vragen

Wat kost een uitvaart bij Berber Pasveer Uitvaartzorg

Een uitvaart kan veel geld kosten, maar dat hoeft niet. Bij mij kun je veel kosten zelf bepalen en hierin geef ik je ook advies. Kies je voor een begrafenis of crematie? Wil je een thuisopbaring of een opbaring in een rouwcentrum? Welke kist wil je? Wat wil je de aanwezigen na afloop van het samenzijn aanbieden? Het zijn allemaal vragen die moeten worden beantwoord om de kosten te kunnen bepalen.

Nadat we alle wensen hebben besproken zal ik een begroting maken en duidelijk aangeven wat de te verwachten kosten  zijn. Dit geeft een helder beeld van wat er allemaal mogelijk is, waarbij een beperkt budget een persoonlijk afscheid niet in de weg hoeft te staan.

Omdat ik niet verbonden ben aan leveranciers, geeft dit de vrijheid,  om altijd aan je wensen te kunnen voldoen.

Wil je meer informatie over de gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland?

Klik dan hier: wat kost een begrafenis of crematie.

Berber Pasveer Uitvaartzorg is er voor iedereen!”

Uitvaarten in coronatijd

Meer belangstellenden bij uitvaart, mits anderhalve meter afstand

Per 1 juli 2020 is het maximumaantal bezoekers bij een uitvaart verruimd:

 • Geen limiet,
  mits voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is en bezoekers kunnen zitten, er vooraf is gereserveerd en er een gezondheidscheck heeft plaatsgevonden.

Anders geldt:

 • Maximaal 100 belangstellenden bij een bijeenkomst binnen,
  mits voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is.
 • Maximaal 250 belangstellenden bij een bijeenkomst buiten,
  mits voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is.

Voldoende afstand bewaren blijft dus belangrijk. Voldoende afstand is anderhalve meter afstand, maar dat geldt niet voor:

 • Personen die één huishouden vormen.
 • Kinderen tot 12 jaar.
 • Jongeren tot 18 jaar onderling (jongeren moeten wel anderhalve meter afstand houden ten opzichte van volwassenen die niet tot hun huishouden behoren).
 • Nieuw is dat thuis niet meer dan 6 gasten ontvangen mogen worden. Dat geldt ook in de tijd rond een uitvaart, bijvoorbeeld bij een thuisopbaring of een uitvaartplechtigheid in huis, en is primair een verantwoordelijkheid van de nabestaanden.
 • Bron BGNU.

Heb je vragen hoe nu een uitvaart te organiseren in deze tijd? Neem gerust contact met me op via telefoonnummer 06-15966090 of via “contact”.

Ik heb een uitvaartverzekering;  kan ik dan ook  bij Berber Pasveer Uitvaartzorg terecht?

Wel of geen uitvaartverzekering, lid of geen lid van een uitvaartvereniging;  je mag altijd zélf kiezen wie de uitvaart gaat begeleiden en je kunt dus bij mij terecht. Indien gewenst en om je te ontzorgen, kan ik voor je regelen dat het verzekeringsgeld wordt uitgekeerd. 

Wanneer je dierbare geen uitvaartverzekering heeft zijn de kosten van de uitvaart niet gedekt. Dit betekent dat de erfgenamen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Wat is het verschil tussen een natura-uitvaartverzekering en een uitvaartverzekering die geld uitkeert?

Bij een natura-uitvaartverzekering verzeker je een aantal diensten en producten, zoals het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto’s. Deze diensten en producten worden bij je overlijden geleverd, hoe hoog de kosten ervan op dat moment ook zijn. Bij een uitvaartverzekering in geld (kapitaalverzekering) verzeker je een geldbedrag, dat na je overlijden aan de begunstigden wordt uitgekeerd. Van dat geld kunnen zij dan de uitvaart betalen. 

Is er een uitvaartverzekering of toch niet?

Als je niet weet of de overledene een uitvaartverzekering heeft, ga je eerst op zoek naar het polisblad. Daar staat namelijk de naam van de verzekeraar op. Is de polis onvindbaar, dan kun je een aanvraag voor een onderzoek indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Bij deze belangenvereniging zijn bijna alle Nederlandse verzekeraars aangesloten.

Aan zo’n verzoek zijn wel een aantal regels verbonden. Zo kun je het alleen indienen als de persoon in kwestie ook echt overleden is. Ook mogen alleen bepaalde mensen de aanvraag doen, onder wie de erfgenamen en de executeur, en moet je een aantal documenten meesturen, zoals de akte van overlijden.

Is een crematie duurder dan een begrafenis?

Zowel bij een begrafenis als crematie hangen de uitvaartkosten sterk af van je wensen. Over het algemeen is cremeren niet duurder dan begraven. De kosten van een crematie bestaan uit het basistarief en de gewenste aanvullende dienstverlening. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat je te maken hebt met grafkosten. Deze grafkosten verschillen per gemeente en kunnen soms oplopen tot enkele duizenden euro’s. Daarnaast heb je bij een begrafenis te maken met de kosten van een grafmonument.

Mag ik de overledene zelf de laatste verzorging geven?

Je mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en kleden. Met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. Je kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. 

Wat moet ik regelen als een baby overlijdt?

Zwangerschap tot 24 weken

Als je kindje ter wereld komt na een zwangerschap van korter dan 24 weken, dan mogen jullie zelf weten hoe jullie afscheid willen nemen. Aangifte bij de burgerlijke stand en een uitvaart is wettelijk niet verplicht, maar het mag wel.  

Zwangerschap na 24 weken

Komt je kindje na 24 weken zwangerschap levenloos ter wereld, dan wordt er gesproken over een doodgeboren kindje.  Hierbij zijn de wettelijke regels dan van toepassing.  Dit betekent dat er een uitvaart moet gaan plaatsvinden.

Opbaring bij een kinderuitvaart

Thuis

Het fijnste is vaak om je kindje thuis te hebben en hierin is heel veel mogelijk. Dit kan een eigen wiegje of mandje zijn. De plek thuis kun je ook heel persoonlijk maken en hierbij help ik je graag.

Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als je het kindje kunt zien.

Wateropbaring

Steeds vaker wordt voor kindjes onder de 24 weken , gekozen voor een wateropbaring, de watermethode. Na de geboorte wordt je kindje in koud water gelegd. Je kindje neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder en lijkt te zweven in het water.

De voordelen van een wateropbaring ( de watermethode)

 • De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
 • De huid wordt lichter, ook als het kindje al donker verkleurd was bij de geboorte
 • Er treedt geen vervorming op
 • Je kunt hele mooie foto’s maken van het kindje in het water
 • Het kindje laten zien aan vrienden en familie is makkelijker omdat het er mooi uitziet; zo kun je echt samen afscheid nemen
 • Je kunt het kindje aanraken zonder het te beschadigen
 • De methode is makkelijk, je hebt er alleen een bakje voor nodig met deksel, en water natuurlijk!
Uitvaartcentrum

Mocht je het toch fijner vinden, dat je kindje niet thuis wordt opgebaard of is er een andere reden; er kan altijd gekozen worden voor een uitvaartcentrum. Hierin denk ik met jullie mee en kijken we samen naar wat passend is voor jullie.

Welke regels gelden er bij begraven en cremeren?

De Wet op de lijkbezorging (Wlb) regelt wat er moet gebeuren als iemand komt te overlijden. Zo zijn er regels voor begraven en cremeren. Naast de wet is er ook nog een Besluit op de lijkbezorging en zijn er enkele ministeriële regelingen. Deze vormen een gedetailleerde uitwerking van de wettelijke regels.

Wanneer moet een uitvaart plaatsvinden?

In de wet op de lijkbezorging staat beschreven dat de crematie of de begrafenis niet binnen 36 uur na het overlijden mag plaatsvinden en uiterlijk plaats moet vinden op de zesde werkdag na overlijden. Er kan een uitzondering gemaakt worden op deze wet met toestemming van de officier van justitie.

Wat moet ik allemaal regelen nadat iemand is overleden?

Een overlijden brengt ook veel ‘papierwerk’ met zich mee, iets waarop veel mensen niet zijn voorbereid. Je moet bijvoorbeeld allerlei zakelijke beslissingen nemen, dwars door alle gevoelens heen. Want na een overlijden kan er veel veranderen in bijvoorbeeld je bankzaken, verzekeringen en uitkeringen. Het boekje “Zorgen erna”  van Zorgna helpt je bij het nemen van zulke zakelijke beslissingen na een overlijden. Een exemplaar kun je vragen aan je uitvaartverzorger of bestellen via www.zorgna.nl 

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Hoe kan ik dat regelen?

De wens om je lichaam ter beschikking te stellen aan de medische wetenschap dien je om te beginnen vast te leggen in een testament. Dat kun je doen via de huisarts. Belangrijk is dat er vooraf een afspraak is gemaakt met een wetenschappelijk instituut dat je lichaam eventueel wil hebben. Er vindt in dat geval dus geen begrafenis of crematie plaats. Er kan natuurlijk wel een afscheidsdienst worden gehouden. Het kan gebeuren dat er op het moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. In dat geval wordt je lichaam alsnog begraven of gecremeerd.

Wat is resomeren?

Naast begraven, cremeren of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap kunnen mensen er in de toekomst mogelijk ook voor kiezen om na de dood hun lichaam te laten oplossen in een verwarmde vloeistof: alkalische hydrolyse. Deze methode wordt ook wel resomeren genoemd, vernoemd naar een Brits bedrijf dat de techniek al toepast in een vijftal Amerikaanse staten.

Het proces gebeurt in een cilinder. Het lichaam wordt in wollen lakens gewikkeld en gaat er zonder kist in. Het lichaam wordt vervolgens onder hoge druk in water met de chemische stof alkali opgelost. De botten blijven over en worden daarna gedroogd. Je krijg daarmee een mooi natuurlijk poeder dat weer begraven kan worden of aan de nabestaanden mee kan worden gegeven.”