Veelgestelde vragen

Wat kost een uitvaart bij Berber Pasveer Uitvaartzorg

Een uitvaart kan veel geld kosten, maar dat hoeft niet. Bij mij kun je veel kosten zelf bepalen en hierin geef ik je ook advies. Kies je voor een begrafenis of crematie? Wil je een thuisopbaring of een opbaring in een rouwcentrum? Welke kist wil je? Wat wil je de aanwezigen na afloop van het samenzijn aanbieden? Het zijn allemaal vragen die moeten worden beantwoord om de kosten te kunnen bepalen.

Nadat we alle wensen hebben besproken zal ik een begroting maken en duidelijk aangeven wat de te verwachten kosten  zijn. Dit geeft een helder beeld van wat er allemaal mogelijk is, waarbij een beperkt budget een persoonlijk afscheid niet in de weg hoeft te staan.

Omdat ik niet verbonden ben aan leveranciers, geeft dit de vrijheid,  om altijd aan je wensen te kunnen voldoen.

Wil je meer informatie over de gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland?

Klik dan hier: wat kost een begrafenis of crematie.

Berber Pasveer Uitvaartzorg is er voor iedereen!”

Ik heb een uitvaartverzekering;  kan ik dan ook  bij Berber Pasveer Uitvaartzorg terecht?

Wel of geen uitvaartverzekering, lid of geen lid van een uitvaartvereniging;  je mag altijd zélf kiezen wie de uitvaart gaat begeleiden en je kunt dus bij mij terecht. Indien gewenst en om je te ontzorgen, kan ik voor je regelen dat het verzekeringsgeld wordt uitgekeerd. 

Wanneer je dierbare geen uitvaartverzekering heeft zijn de kosten van de uitvaart niet gedekt. Dit betekent dat de erfgenamen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Wat is het verschil tussen een natura-uitvaartverzekering en een uitvaartverzekering die geld uitkeert?

Bij een natura-uitvaartverzekering verzeker je een aantal diensten en producten, zoals het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto’s. Deze diensten en producten worden bij je overlijden geleverd, hoe hoog de kosten ervan op dat moment ook zijn. Bij een uitvaartverzekering in geld (kapitaalverzekering) verzeker je een geldbedrag, dat na je overlijden aan de begunstigden wordt uitgekeerd. Van dat geld kunnen zij dan de uitvaart betalen. 

Is er een uitvaartverzekering of toch niet?

Als je niet weet of de overledene een uitvaartverzekering heeft, ga je eerst op zoek naar het polisblad. Daar staat namelijk de naam van de verzekeraar op. Is de polis onvindbaar, dan kun je een aanvraag voor een onderzoek indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Bij deze belangenvereniging zijn bijna alle Nederlandse verzekeraars aangesloten.

Aan zo’n verzoek zijn wel een aantal regels verbonden. Zo kun je het alleen indienen als de persoon in kwestie ook echt overleden is. Ook mogen alleen bepaalde mensen de aanvraag doen, onder wie de erfgenamen en de executeur, en moet je een aantal documenten meesturen, zoals de akte van overlijden.

Is een crematie duurder dan een begrafenis?

Zowel bij een begrafenis als crematie hangen de uitvaartkosten sterk af van je wensen. Over het algemeen is cremeren niet duurder dan begraven. De kosten van een crematie bestaan uit het basistarief en de gewenste aanvullende dienstverlening. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat je te maken hebt met grafkosten. Deze grafkosten verschillen per gemeente en kunnen soms oplopen tot enkele duizenden euro’s. Daarnaast heb je bij een begrafenis te maken met de kosten van een grafmonument.

Mag ik de overledene zelf de laatste verzorging geven?

Je mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en kleden. Met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. Je kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. 

Opbaring bij een kinderuitvaart

Thuis

Het fijnste is vaak om je kindje thuis te hebben en hierin is heel veel mogelijk. Dit kan een eigen wiegje of mandje zijn. De plek thuis kun je ook heel persoonlijk maken en hierbij help ik je graag.

Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als je het kindje kunt zien.

Wateropbaring

Steeds vaker wordt voor kindjes, onder de 24 weken, gekozen voor een wateropbaring, de watermethode. Na de geboorte wordt je kindje in koud water gelegd. Je kindje neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder en lijkt te zweven in het water.

De voordelen van een wateropbaring ( de watermethode)

 • De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
 • De huid wordt lichter, ook als het kindje al donker verkleurd was bij de geboorte
 • Er treedt geen vervorming op
 • Je kunt hele mooie foto’s maken van het kindje in het water
 • Het kindje laten zien aan vrienden en familie is makkelijker omdat het er mooi uitziet; zo kun je echt samen afscheid nemen
 • Je kunt het kindje aanraken zonder het te beschadigen
 • De methode is makkelijk, je hebt er alleen een bakje voor nodig met deksel, en water natuurlijk!
Uitvaartcentrum

Mocht je het toch fijner vinden, dat je kindje niet thuis wordt opgebaard of is er een andere reden; er kan altijd gekozen worden voor een uitvaartcentrum. Hierin denk ik met jullie mee en kijken we samen naar wat passend is voor jullie.

Welke regels gelden er bij begraven en cremeren?

De Wet op de lijkbezorging (Wlb) regelt wat er moet gebeuren als iemand komt te overlijden. Zo zijn er regels voor begraven en cremeren. Naast de wet is er ook nog een Besluit op de lijkbezorging en zijn er enkele ministeriële regelingen. Deze vormen een gedetailleerde uitwerking van de wettelijke regels.

Wanneer moet een uitvaart plaatsvinden?

In de wet op de lijkbezorging staat beschreven dat de crematie of de begrafenis niet binnen 36 uur na het overlijden mag plaatsvinden en uiterlijk plaats moet vinden op de zesde werkdag na overlijden. Er kan een uitzondering gemaakt worden op deze wet met toestemming van de officier van justitie.

Wat moet ik regelen als een baby overlijdt?

Zwangerschap tot 24 weken

Als je kindje ter wereld komt na een zwangerschap van korter dan 24 weken, dan mogen jullie zelf weten hoe jullie afscheid willen nemen. Aangifte bij de burgerlijke stand en een uitvaart is wettelijk niet verplicht, maar het mag wel.  

Zwangerschap na 24 weken

Komt je kindje na 24 weken zwangerschap levenloos ter wereld, dan wordt er gesproken over een doodgeboren kindje.  Hierbij zijn de wettelijke regels dan van toepassing.  Dit betekent dat er een uitvaart moet gaan plaatsvinden.

Wat moet ik allemaal regelen nadat iemand is overleden?

Een overlijden brengt ook veel ‘papierwerk’ met zich mee, iets waarop veel mensen niet zijn voorbereid. Je moet bijvoorbeeld allerlei zakelijke beslissingen nemen, dwars door alle gevoelens heen. Want na een overlijden kan er veel veranderen in bijvoorbeeld je bankzaken, verzekeringen en uitkeringen. Het boekje “Zorgen erna”  van Zorgna helpt je bij het nemen van zulke zakelijke beslissingen na een overlijden. Een exemplaar kun je vragen aan je uitvaartverzorger of bestellen via www.zorgna.nl 

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Hoe kan ik dat regelen?

De wens om je lichaam ter beschikking te stellen aan de medische wetenschap dien je om te beginnen vast te leggen in een testament. Dat kun je doen via de huisarts. Belangrijk is dat er vooraf een afspraak is gemaakt met een wetenschappelijk instituut dat je lichaam eventueel wil hebben. Er vindt in dat geval dus geen begrafenis of crematie plaats. Er kan natuurlijk wel een afscheidsdienst worden gehouden. Het kan gebeuren dat er op het moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. In dat geval wordt je lichaam alsnog begraven of gecremeerd.

Wat is thanatopraxie / lichte balseming?

Thanatopraxie is een lichte balseming en zal het menselijk lichaam tijdelijk conserveren na overlijden. De ontbinding en bacteriegroei worden geremd. Koelen van het lichaam is door toepassing van de lichte balseming niet meer nodig en de omgevingstemperaturen hebben geen invloed meer op de opbaring.

De techniek van permanent balsemen en licht balsemen is hetzelfde. Het verschil zit in de concentratie van de conserverende vloeistof.
Bij de lichte balseming wordt er een lagere concentratie vloeistof gebruikt, zodat het lichaam in de loop van dagen de vloeistof afbreekt en het natuurlijke proces het langzaam overneemt. Het lichaam is tijdelijk geconserveerd.

Balsemen is dezelfde behandelmethode, alleen wordt daarbij een veel hogere concentratie vloeistof gebruikt en zal het lichaam veel langer geconserveerd blijven.

De vloeistof bestaat uit een basis van zouten met een laag formaline gehalte die het mogelijk maakt om de ontbinding tijdelijk stil te leggen. Inmiddels wordt er ook al gewerkt met formaldehyde-vrije producten welke biologisch afbreekbaar zijn en geen belasting voor het milieu vormen.

In Nederland was het fenomeen balseming voor de Tweede Wereldoorlog nog onbekend. In 1991 werd een nieuwe Wet op de Lijkbezorging van kracht. Daarin werden alle vormen van conservering nog steeds verboden met 4 uitzonderingen:

 1. Voor leden van het koninklijk huis.
 2. Voor overledenen die ter beschikking van de wetenschap gesteld zijn.
 3. Voor overledenen die naar het buitenland gebracht moeten worden.
 4. Voor mensen die op zee overlijden.

Resomeren. Nieuwe methode om lichaam te verwerken

Resomeren (ook wel Hydrolyse genoemd) is een moderne manier waarbij een lichaam in drie uur wordt ontbonden. Volgens de uitvinder, Sandy Sullivan (Schotland) is resomeren milieuvriendelijker dan cremeren. Na resomatie blijft van het lichaam alleen een klein beetje poeder over.

Hoe werkt het?

Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor resomeren is tot het moment waarop de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een begrafenis of crematie. De overledene wordt vervolgens alleen in een ander type installatie geplaatst. Bij alkalische hydrolyse (resomeren) worden onder invloed van alkali (natronloog) en water de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Je zou kunnen zeggen dat het vlees oplost in de vloeistof. Blijft over: een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. Volgens de producent is dat een steriele, waterige oplossing. Het proces zou goedkoper en schoner zijn dan begraven of cremeren.